Hoe herken je een man met bindingsangst tijdens het daten?

Let op deze 5 signalen!

Wat zijn de signalen dat je mogelijk date met een man met bindingsangst?
Daten met een man die bindingsangst heeft kan voelen als een enorme emotionele rollercoaster. Zeker als je zelf verlatingsangst hebt. Dan denk je constant aan hem en vraag je jezelf constant af wanneer (of) je weer van hem hoort…

Eerlijk toegegeven is het soms lastig de man die bindingsangst heeft te onderscheiden van de man die niet weet wat hij wil, een man die niet genoeg interesse heeft of een man die in een moment is in zijn leven waarbij hij (nog) niet klaar is voor een relatie. Want ze kunnen soortgelijk gedrag laten zien. Daarom heb ik in dit artikel 5 signalen voor je uitgeschreven waaruit je kunt halen: heeft hij niet genoeg interesse, of heeft hij bindingsangst? Hoe meer signalen hij laat zien van onderstaand artikel, des te groter de kans is dat je te maken hebt met een man die bindingsangst heeft.

Kan het een relatie worden met iemand met bindingsangst?
Een relatie met iemand met bindingsangst kan werken. Maar dan zal je waarschijnlijk wel concessies moeten doen in wat je van je partner kan verwachten en/of samen manieren vinden waarbij jij krijgt wat je nodig hebt en wat hij nodig heeft. Communicatie is key.

Daarnaast is het belangrijk dat hij weet dat hij bindingsangst heeft en dat hij ook bereid is hier wat aan te doen. Want voor 50% van de relatie (wat al start tijdens het daten) ben jij 100% verantwoordelijk, hij voor die andere 50%!

En als jij zelf verlatingsangst hebt, zal ook jij deze angsten moeten overwinnen wil de relatie kunnen werken. Dit geldt overigens niet alleen bij mannen die bindingsangst hebben want als jij zelf veel last hebt van verlatingsangst dan kan zelfs een man die een normale bindingsstijl heeft onveilig voor je voelen.

Verlatingsangst valt als een blok voor bindingsangst (en andersom)
Een bijzondere dynamiek ontstaat als degene met verlatingsangst iemand met bindingsangst ontmoet. Degene met verlatingsangst voelt zich enorm aangetrokken tot de onafhankelijkheid en mysterie van degene met bindingsangst. En degene met bindingsangst hoopt die emotionele verbinding te kunnen voelen door de moeite die degene met verlatingsangst laat zien.

Maar beiden zijn uit balans, wat voor een ongezonde dynamiek kan zorgen waarbij degene met verlatingsangst zich steeds onbelangrijk en niet goed genoeg voelt. En degene met bindingsangst krijgt het snel ‘benauwd’  zodra het te dichtbij komt of voelt hij voelt dat hij faalt in de ander geven wat hij/zij nodig heeft.

Genoeg over de dynamiek… laten we duiken in de 5 (vroege) signalen waaraan je een man kunt herkennen die mogelijk bindingsangst heeft.

Signaal #1: Niet consequent en onvoorspelbaar

‘Cause you’re hot, then you’re cold ♬
You’re yes, then you’re no ♬
You’re in, then you’re out ♬
You’re up, then you’re down ♬
– Katy Perry ~ Hot N Cold

Eén van de grootste signalen bij een man die bindingsangst heeft is het niet consequent en onvoorspelbaar zijn. Het ene moment is hij super enthousiast,  verbindt hij oprecht, wil hij afspreken en het volgende moment hoor je niets van hem, negeert hij je vraag om af te spreken of creëert hij emotionele afstand.

In.. and out. En dat constant.

De man die niet genoeg interesse heeft zal het enthousiasme niet hebben wat een man met bindingsangst wel heeft.

Signaal #2: Moeite met mensen vertrouwen

I get it… (nieuwe) mensen vertrouwen kan uitdagend zijn voor ieder mens. 
Je weet immers niet wat je ‘in huis’ haalt. De man die bindingsangst heeft zal waarschijnlijk:

  • Niet zoveel persoonlijke informatie delen. Niet diepgaand dan toch.
  • Sceptisch zijn over een relatie (of samenwonen/huwelijk) aangaan. Dit over het algemeen, niet zozeer met jou.
  • Geen tot nauwelijks kwetsbaarheid tonen en/of situaties vermijden waarbij ze kwetsbaar moeten zijn.

Dit omdat dit simpelweg niet veilig voor hem voelt.

Signaal #3: Smoesjes, broodkruimels, ontwijken

Wat je moet weten van de man met bindingsangst is dat hij – net als jij – op zoek is naar liefde.

Maar zodra er dan liefde is, voelt dat ook onveilig. Zodra het dichtbij komt, voelt dat onveilig. Zodra je emotioneel (te) dichtbij komt, voelt dat onveilig. En zodra deze onveiligheid geactiveerd wordt gaat hij uit verbinding.

Als jullie afgesproken hadden, komt hij met een smoesje waarom hij niet kan.
Hij zal je een berichtje sturen maar zonder een echte vraag of iets waar je wat mee kan (bijvoorbeeld enkel een gifje of foto).
Of als je een vraag gesteld hebt, ontwijkt hij de vraag door over iets anders te beginnen.

Jij voelt je niet gehoord, gezien of zelfs niet gerespecteerd. Hij probeert zichzelf veilig te stellen.

Signaal #4: Onafhankelijk

De man met bindingsangst is erg onafhankelijk.

Dit kan variëren van het niet delen van dingen waar hij doorheen gaat tot veel ruimte nodig hebben voor zichzelf.

De mannelijke energie staat sowieso voor onafhankelijkheid. Mannen hebben het ook letterlijk nodig om ‘space’ voor zichzelf te hebben om zich weer op te laden. In deze ‘space’ bouwt hij namelijk zijn testosteron weer op. Maar als je merkt dat er meer ‘space’ voor hem nodig is dan dat er verbinding is, dan kun je te maken hebben met een man met bindingsangst.

Waarschijnlijk merk je dit pas als je iets langer met hem date omdat het normaal is dat je in het begin minder contact hebt dan als je elkaar beter kent. Maar een teken van iemand met bindingsangst is dat je op een gegeven moment tegen een (emotionele) muur oploopt en de verbinding zich niet verder verdiept.

Signaal #5: In het begin enthousiast maar zodra je dichtbij komt… poef!

De man met bindingsangst wil wel verbinding en liefde maar is er aan de andere kant bang voor.

Bang om zichzelf (zijn vrijheid) te verliezen.
Bang om niet goed genoeg te zijn in de relatie.
Bang dat hij niet kan bieden wat een partner nodig heeft.
Bang dat hij weer gekwetst raakt.
Bang om (weer) voor de verkeerde vrouw te kiezen.

Daarom kan hij in het begin super enthousiast zijn als hij een nieuwe vrouw ontmoet. Hij wordt gedreven door (een groot gedeelte) zijn testosteron en enthousiasme. Maar zodra de vrouw dan zelf toenadering zoekt voelt het onveilig en trekt hij zich terug. Hij wordt dan getriggerd in zijn angsten wat ervoor zorgt dat hij in zijn ‘cave’ verdwijnt. En jij denkt: ‘Wat heb ik verkeerd gedaan?’ Waarschijnlijk niets, maar zijn angsten spelen op.

Conclusie

We willen allemaal liefde en verbinding maar hebben ook tijd voor onszelf nodig om weer op te laden.

De man met bindingsangst heeft hier echter meer ruimte voor nodig dan een man die hier geen last van heeft. Ook is hij niet volledig ‘naakt’ met je. Want dit voelt niet veilig.

Mannen met bindingsangst kunnen heel goed verlangen creëren (afstand creëert aantrekkingskracht) maar (emotionele) verbinding is voor hen spannend.

Omdat ze goed zijn in verlangen en mysterie te creëren, kan het contact enorm intens voelen met een man met bindingsangst. Ook voelt het moment van verbinding enorm fijn omdat je dan eindelijk hebt wat je wilde.

Weet dat wij mensen enorm goed reageren op schaarste. Denk aan dingen die voor een korte tijd in de aanbieding zijn. Of een artikel waar maar een X aantal exemplaren van zijn.

Dit werkt ook zo in de liefde. Daarom verwarren wij ware liefde soms echt met intens verlangen. Met het niet kunnen hebben. Ons hele systeem kan een enorm verlangen voelen om de man met bindingsangst voor ons te winnen.

Maar de liefde hoort geen project te zijn maar een investering van twee mensen die voor elkaar willen gaan. Het is daarom ook niet jouw taak om de man met bindingsangst te helen. Dat mag hij zelf doen.

Ik hoop dat deze tips jou helpen in jouw reis naar Mr. Right!

Wil je meer weten over mannen, daten, relaties en jouw eigen rol in dit geheel zodat jij wél die fijne relatie krijgt?

Laat me jou daarbij helpen door je mee te nemen door de drie fases van het daten in mijn GRATIS training ‘De rechtstreekse route naar Mr. Right’. Je leert in de training hoe je succesvol van single naar blijvend samen gaat maar ook wat de obstakels zijn die dat tegenhouden.

Veel liefs, Maria

– Gender Intelligentie & liefdesmindset coach
Dating coach voor vrouwen