19 afknappers voor mannen tijdens het daten

waardoor hij niet voor een relatie met jou gaat

Mannen vinden zichzelf geen moeilijke wezens. Maar wij vrouwen begrijpen er soms werkelijk niets van waarom hij bijvoorbeeld ineens minder laat horen. Het ging toch goed?

Ook geven mannen over het algemeen weinig feedback over waarom ze ‘niet het gevoel voor je hebben wat zou moeten’. Soms krijg je zelfs te horen: “Het ligt niet aan jou, maar aan mij…” 

En het kan zeker zo zijn dat dit absoluut waar is. Dat hij niet klaar is voor een relatie bijvoorbeeld. Maar wat ook vaak het geval is dat ze AFGEKNAPT zijn op iets wat je doet.

Mannen zijn niet graag brengers van slecht nieuws. Ze maken je liever gelukkig dan ongelukkig. Maar het probleem daarmee is dat jij wellicht nog steeds rondloopt met deze afknapper(s).

Maar no worries… ik heb ze voor je op een rijtje gezet zodat jij in ieder geval ‘afknapvrij’ bent.

In dit artikel ontdek je:

  • 19 dingen waar mannen (zeker high quality mannen) echt van afknappen waardoor zij of je niet meer zien dan ‘voor tijdelijk’ of helemaal niet meer met je willen daten
  • Waarom vrouwen die heel succesvol op andere vlakken in hun leven vaak moeite hebben met het aantrekken van mannen
  • Dat ‘one of the guys’ willen zijn juist enorm averechts werkt in de aantrekkingskracht.

Laten we samen in de 19 afknappers duiken waardoor hij niet voor een relatie met jou gaat.

1. MISS. Geen Mening

Mannen houden van vrouwen die weten wat ze willen. Sterker nog: De man durven te vertellen wat ze precies wil. Als hij vraagt: “Wat wil je eten?” Zeg niet: “Maakt mij niet uit… kies jij maar.” 

Een man wil weten hoe hij je gelukkiger kan maken. Wat hij voor je kan doen zodat jouw dag nét dat ene beetje beter is. Hoe kan hij dat doen als je hem dat niet verteld?

Veel vrouwen denken daar punten mee te scoren bij de man, maar het werkt juist averechts. En natuurlijk vindt een man het ook fijn om eens een keer te doen wat hij wil. Maar ben echt niet bang om hem te laten blijken waar jij gelukkig van wordt.

2. Work, Work, Work…

Vrouwen horen weleens dat mannen niet van sterke vrouwen houden. Dat ze zich geïntimideerd voelen door haar en daarom interesse verliezen. Maar een man met ambitie zal een vrouw met ambitie juist enorm aantrekkelijk vinden. Echter, een relatie gaat niet over werk. Een relatie gaat over jullie samen.

Dus als je alleen maar met werk bezig bent of alleen maar over je werk kan praten, zal hij zijn interesse verliezen. Kan je dan nooit over werk praten? Zeker wel. Maar focus je dan eerder op de persoonlijke relaties die je bijvoorbeeld hebt met (vrouwelijke) collega’s. Dat zijn persoonlijke dingen.

Want een man zal respect hebben voor jouw ambitie.

Maar hij zal verliefd worden op de vrouw in jou…

3. Zeester in bed

Mannen houden van seks. Vrouwen houden van seks.

Maar mannen houden niet van vrouwen die doen aan ‘luie seks’: Ik noem dat zeester seks.

Wat ik daarmee bedoel is dat je erg passief bent.

Je ligt alleen maar… stil.
Je zegt geen ‘oehh’ of ‘aahh’.
Je ligt als een soort van zeester op de zeebodem.

Kijk, een man wil graag een vrouw pleasen…

..OOK TIJDENS DE SEKS!

Dus als hij het idee heeft dat je daar maar stil ligt… dan krijgt hij niet de signalen die hij nodig heeft. Hij wordt daar onzeker van en dat heeft invloed op zijn mood.

Maar… don’t fake it either… Dit gaat echt over ontdekken wat je fijn vindt en hem laten weten hoe hij je kan pleasen in bed. En natuurlijk is menig man ook niet vies van gepleased worden in bed. Maar zoals met alles: Ook met seks is het geven en nemen.

4. Je staat negatief in het leven

Een relatie is als de kers op de taart. Dat is wat een man zou moeten doen bij je: Jouw leven gelukkiger maken. Als een soort van kers op de taart. Andersom is dat natuurlijk ook!

Maar als hij het gevoel heeft dat hij elke dag brandjes moet blussen, dan is de lol er voor hem snel af. Een negatieve vibe met je meehebben haalt de energie van de mensen om je heen echt naar beneden.

En als er iets niet fijn voelt, dan is het dat wel. Leef daarom je beste leven. Maak er prioriteit zelf écht gelukkig te zijn. Bekijk het leven vanuit een half vol glas i.p.v. een half leeg glas.

Fijner voor je eigen gemoedstoestand, en voor de mensen om je heen!

5. Klaag maar raak

Als een man het idee heeft dat hij weinig goed kan doen, verliest hij heel snel interesse. Klagen is echt TYPISCH iets voor vrouwen. Maar achter elke ‘klaag’ zit een vraag. Dus in plaats van hem steeds te klagen over wat hij allemaal verkeerd doet, vraag om wat je wilt.

Dus i.p.v. “Heb je nu alweer je sokken niet opgeruimd?”

Zeg je: “Zou je voortaan jouw sokken voor mij willen opruimen? Het voelt fijn om een opgeruimde slaapkamer te hebben.”

Al schijnt klagen ook wel voordelen te hebben ;-):

6. Je maakt grappen over hem die hem naar beneden halen

Het ego van een man is fragieler dan we denken. Mannen zijn onzekerder dan wij denken. Lift hem daarom omhoog in plaats van naar beneden.

Ik vraag je niet hem op een voetstuk te zetten. Maar een man wil gewaardeerd worden om wie hij is.

Door bijvoorbeeld sarcastische grappen te maken over de dingen waar hij niet goed in is, voelt hij zich echt een loser. En een man met een beetje zelfrespect zal snel genoeg hebben van dergelijke grappen.

7. MISS. ‘Ik Kan Dat Zelluf Wel’

First of all: Helemaal niets mis met dat wij vrouwen voor onszelf kunnen zorgen. Dat we geen man meer nodig hebben in ons leven om in leven te blijven. Want feitelijk gezien zijn we op een punt gekomen dat we alles zelf voor elkaar hebben:

Geld om alles te betalen, een dak boven ons hoofd… en zelfs sperma kunnen we tegenwoordig bestellen. Dus we hebben geen man meer nodig.

Maar deze onafhankelijkheid voelen mannen ook. En daar gaat het een beetje mis… want wat is zijn taak dan nog?

Mannen gingen vroeger de mijnen in, werden de oorlog ingestuurd en gingen jagen op groot wild. Ze waren BELANGRIJK. Nu voelt hij zich bij sommige vrouwen als een ridder zonder missie. 

En dat voelt… verschrikkelijk.

Hij heeft het nodig het idee te hebben belangrijk te zijn. Ook al is dat je blij maken door de rekening te betalen in het restaurant, je blij te maken door een knuffel, een gat voor je in de muur te boren… Hij heeft het NODIG nodig te zijn.

Dus drop de ‘ik kan dat zelluf wel’. Hij hoef uiteraard geen slaaf te worden, dat is geen gelijkwaardige relatie.

Maar zeg bijvoorbeeld ‘dank je wel’ als hij je wil helpen met je zware boodschappen tassen. Of sterker nog: Als hij het zelf niet voorstelt, vraag het hem ze voor je te dragen.

Vooral als je erbij zegt: “Omdat je zoveel sterker bent dan ik…” zal hij ze graag voor je dragen.

8. Je besteedt weinig tijd aan je uiterlijk

Hey, ik vraag nu niet om PERFECT te zijn.

Maar mannen zijn erg visueel en houden nou eenmaal van vrouwelijk schoon. Hiermee bedoel ik niet dat je altijd op hoge hakken moet lopen, je haar altijd perfect in de krul en je make-up ala J-Lo. Maar loop ook niet iedere dag in je jogging broek met haar dat al erg lang geen douche heeft gezien.

Verzorg je gebit, neem een douche minstens eens per dag, onthaar waar nodig en zorg dat je nagels schoon zijn. En doe wat leuks aan. Dit hoeft echt niet altijd. Op zondag zie je mij ook zelden of nooit zonder pyjama broek.

Maar ik merk echt als ik mezelf leuk kleed, ik zelf ook lekkerder in mijn vel zit. Twee vliegen in één klap dus!

9. Hard to get spelen

Let’s get this clear, once and for all: LIEFDE IS GEEN SPELLETJE!

Tenminste, dat moet het niet zijn. Vrouwen weten vaak niet hoe ze de interesse kunnen houden van een man. In het verleden hebben ze ’teveel’ gedaan. En dat werkte niet. Dus proberen ze nu een andere techniek:

– Hard to get spelen –


Niets mis met een beetje (veel) eigenwaarde hebben en mannen de ruimte geven moeite voor je te doen.

Echter, als je koud en afstandelijk reageert zal een ‘high quality’ man daar snel genoeg van hebben. Zeker als hij doorheeft dat je een spel speelt, zal het snel gedaan zijn. Doe dat dus niet!

10. Hem proberen jaloers te maken

Dit valt als in dezelfde categorie als – hard to get – spelen:

Liefde is geen spelletje of iemand manipuleren iets te laten doen. 

Dit is een red flag als een man dit bij jou doet, maar ook een red flag als je dit bij hem doet.

Vaak is dit een vraag om aandacht. Of iemand terug pijn te doen. Je bent volwassen, gedraag je dan ook zo.

11. Torenhoge verwachtingen

Zoals ik in dit artikel al heb aangegeven vinden mannen het heerlijk als ze een taak/missie hebben. Dat ze je gelukkiger kunnen maken.

Echter als hij het gevoel heeft dat hij er niet aan kan voldoen, verliest hij zijn interesse. Niemand loopt graag op zijn tenen, dus ook mannen niet.

Als je van een man bijvoorbeeld verwacht dat hij vanaf dag 1 jou constant appt (terwijl hij een druk leven heeft) en dat laat doorschemeren, dan kan je hem echt tegen het verkeerde been stoten.

Natuurlijk zeg ik hier niet mee dat het helemaal ok is als hij alleen ‘goedemorgen’ en ‘goede avond’ stuurt voor weken aan een stuk (dit zijn vaak mannen die of niet goed weten wat te appen of ze proberen je met broodkruimels bij zich te houden).

Maar zeker in het begin kent hij je nog niet. Dus verwacht niet dat hij vanaf dag 1 constant met je in contact is. Immers, hij had al een leven voor jou dat hij nu nog steeds moet onderhouden.

Ik zeg altijd: Verruil verwachting voor waardering. 

Waardeer die (kleine) dingen die hij voor je doet. Hij zal daardoor juist meer voor je willen doen.

12. Te snel een relatie willen

Het eerste wat er nu bij mij opkomt is ‘How to lose a guy in 10 days’.

Vrouwen saboteren onbewust een potentiele relatie als zij al vrij snel door laten schemeren dat ze een relatie met hem willen. Wij vrouwen hebben de drive om connectie aan te gaan, I get it. Het voelt veilig als de stempel ‘relatie’ erop zit, nietwaar?

Maar als je al besloten hebt op de 1e, 2e, 3e of 4e date dat je een relatie met hem wilt, duw je hem hiermee hoogstwaarschijnlijk weg. Waarom? Drie dingen:

Ten eerste zien wij het niet bepaald als compliment als een man gelijk aandringt op seks. Daar moeten we hem beter voor leren kennen. Hij heeft dat met een relatie. Mannen hebben vaak meer tijd nodig om je te leren kennen voor een relatie.

Ten tweede heeft hij niet genoeg ruimte gehad om zich echt al aan je te binden want hij heeft het nodig om dingen voor je te doen om echte gevoelens voor je ontwikkelen.

En ten derde: de chase is dan over. Waar wij verlangen naar een stempel erop… verlangt hij naar het jagen, het veroveren, het inpalmen. Gun hem dat!

Heb de mindset van: ‘Ik vind je leuk, maar je hebt me nog niet.’

13. Hem geen cave time gunnen

Mannen hebben het echt nodig om hun eigen ding te kunnen doen. Dit hebben ze letterlijk nodig om hun batterij weer terug op te laden.

Waar wij vrouwen ontspanning vinden in connectie, vindt een man het vaak als hij alleen is (of soms met zijn vrienden).

Ik ga niet zeggen dat vrouwen geen alone time nodig hebben.

Maar als een man bijvoorbeeld thuis komt na een lange dag werken heeft hij vaak de behoefte om alleen te zijn, zijn ‘cave’ in te kruipen. Waarom? Om zijn testosteron peil weer terug op te bouwen wat hij gedurende de dag heeft verbruikt.

Maar wij vrouwen hebben na een lange, stressvolle dag juist connectie nodig om weer ‘back to earth’ te komen. Wij hebben juist behoefte aan oxytocine. Een knuffel, even vertellen over hoe je dag was, etc.

Zie je hoe anders we zijn en we andere dingen nodig hebben op hetzelfde moment? (in dit geval als we thuiskomen van werk)

Gun je man dan ook zijn tijd alleen. Dat heeft hij nodig.

14. ‘One of the boys’ zijn

Wat vind jij leuk aan een man? Dat hij MAN is, nietwaar? Dat hij mannelijke dingen doet die je misschien niet helemaal altijd begrijpt, maar daardoor fascinerend vindt.

Nou, dat hebben mannen dus ook met ons…

Ze zijn gefascineerd door het vrouwelijke!

BEN dan ook die vrouw.

Het lijkt erg cool om mee te kunnen met mannen.

De schunnige grappen die ze maken, misschien de boeren en scheten die ze laten, meedoen in de competitie ‘wie het sterkst/slimst is’…

… maar dit doodt de aantrekkingskracht. Probeer dan ook niet ‘one of the boys’ te zijn.

15. De jacht ‘subtiel’ overnemen

Heb je weleens paradijs vogeltjes gezien? Ik ben gek op dieren en ik vind het fascinerend hoeveel gelijkenis we soms hebben.

Zoals ik al aangegeven heb, heeft een man het nodig om te kunnen ‘jagen’. Ik zeg liever: Ruimte om moeite voor je te doen. Dit heeft hij NODIG om gevoelens voor je te ontwikkelen.

Maar tegenwoordig worden de rollen veelal omgedraaid:

De vrouw doet meer voor de man dan hij voor haar
Zij ‘jaagt’ op de man.

En wat gebeurt er dan?

De man heeft er geen zin meer in.

Want onbewust denkt hij: ‘Daar moet wel iets mis mee zijn…’ 

Dat zou een paradijs vogel mannetje ook denken waarschijnlijk. Hij voert namelijk normaal gezien dansjes uit, heeft heel mooi leren zingen of laat zijn prachtige veren zien.

Waarom? Om het vrouwtje ervan te overtuigen dat hij de juiste match is!

Stel dat de rollen omgedraaid zouden worden… dan zal dat vogeltje waarschijnlijk hetzelfde denken: ‘Daar moet wel iets mis mee zijn…’

16. Over-emotioneel reageren op iets wat hij doet

Om eventjes gelijk heel duidelijk te zijn: Mannen vinden onze emoties iets moois. Het is iets wat zij ook van binnen voelen, maar minder expressie aan ‘mogen’ geven omdat ze dan anders ‘zwak’ zouden zijn.

Juist leren meer in contact te staan met je emoties, zorgt ervoor dat je hem raakt in zijn hart. Want dat maakt je authentiek. Dat maakt je zo doorzichtig als glas. Een man wil weten wie je bent. Hij wil geen cheerleader die net doet alsof ze het naar haar zin heeft.

Maar waar hij ook niet op zit te wachten is op een vrouw die over emotioneel reageert op iets wat hij doet.

Voorbeeld: Jullie hebben een eerste date gepland. En deze wordt (last minute) gecanceld vanuit zijn kant.

Dan kun je daar over emotioneel op reageren door te zeggen: “Jeetje, heb je altijd zo weinig respect?” of: “Nou, fijn dat je mijn avond nu verpest hebt.”

Het is een reactie die vaak voorkomt uit boosheid. Een ‘hij doet niet wat ik wil’ reactie die je dan wil geven.

Ik zie dit altijd voor mij als een grote witte muur met een rode knop erop. Hij weet die rode knop in te drukken en alle alarmbellen gaan bij jou af.

In jouw hoofd gaat er:  “Hoe durft hij. Wat een eikel. Ik zal hem eens laten weten wat ik hiervan vind…”

En alhoewel er niets mis is met zelfrespect… laat je nu eigenlijk zien hoe weinig jij jouw emoties onder controle hebt. Hij drukt op een knopje en het is ‘KABOEM!’

En hij denkt: “Jeetje, ik zeg alleen de date af…die vrouw is weinig flexibel.”

Wat er ook gebeurt als je dit doet is dat hij niet kijkt naar zijn eigen gedrag, maar naar dat van jou.

Ook laat dit zien dat je qua gevoelens al erg geïnvesteerd bent in deze man en dat als er iets gebeurt wat je niet bevalt, je daar heel heftig op reageert.

Je kan beter deze eerste gevoelens laten wegebben en zoiets teug sturen als: “Wat jammer, ik zag uit naar onze date. Volgende keer beter.” of: “Ohh nee, moet ik nu alleen koken? You better make it up to me ;).”

Laat hem 1x hiermee ‘wegkomen’. Waarom? Omdat mannen testen. Ze testen wat voor vlees ze in de kuip hebben. Gewoon om te kijken of jij de vrouw voor hem kan zijn.

Als hij het de volgende keer doet, geef je op een nette manier aan dat je het gevoel krijgt dat je niet op één lijn zit en dat je op zoek bent naar een man die zijn afspraken kan nakomen. Zo is het niet KABOEM! maar laat je ook niet met je voeten spelen.

17. Hij krijgt het gevoel dat hij je niet gelukkig kan maken

Ik heb het eerder in dit artikel al gehad over ’te hoge verwachtingen’ en al verschillende keren over dat de man je gelukkiger wil maken. Als hij het gevoel heeft dat hij je niet gelukkig kan maken, verliest hij echt interesse.

Dat kan zijn omdat hij je simpelweg niet kan geven wat je wilt (jij wilt bijvoorbeeld misschien kinderen, hij niet), of dat hij je niet de aandacht kan geven die je nodig (lijkt) te hebben.

Ook kan het zijn dat jullie ergens zijn waar bijvoorbeeld mooie huizen staan en jij zegt: “Wow… zo’n zwembad wil ik ook wel. En zo’n huis zie ik mezelf ook wel wonen…”

Hiermee zend je onbewust naar hem uit: ‘Dit is wat ik wil.’

En als hij het gevoel heeft dat hij je dat niet kan geven, zal hij zijn interesse verliezen. Hij denkt: “Ik kan haar niet gelukkig maken.”

Daarom is het voor ons vrouwen enorm belangrijk vanaf het begin al de kleine dingen te waarderen die hij voor ons doet. Dit geeft hem het gevoel dat hij succesvol kan zijn in jou gelukkig maken waardoor de kans ook groter wordt dat hij ook echt voor de relatie wil gaan.

En jou gelukkiger maken kan al zoiets simpels zijn als dit:

18. Je doet niets met de feedback die je krijgt

Thank God dat er ook mannen zijn die wél uitspreken wat ze denken. Die van mij is er zo eentje…

Als een man aangeeft dat hij dingen niet fijn vindt die je zegt of doet, LUISTER naar wat hij zegt en doe daar iets mee. Natuurlijk niet als hij zegt: “Vanaf nu wil ik elke avond een heerlijke maaltijd en dat je mijn voeten masseert” (als hij dit meent, RUN!)

Maar wel als hij feedback heeft op dat je bijvoorbeeld steeds te laat bent, of elke keer te diep in het glaasje kijkt als jullie op stap gaan of dat je rokje wel erg kort is.

Als je twijfelt over dat hij gelijk heeft in of je dit zou moeten veranderen, ga naar een eerlijke vriend/vriendin en vraag of je date gelijk zou kunnen hebben. Kies niet de ene vriend/vriendin die jou altijd gelijk geeft 😉 Liever nog: Vraag meerdere mensen die van je houden om eerlijke feedback.

Durf open te staan voor feedback/groei.

Want vaak hebben we zo lang alleen geleefd en hebben we totaal geen idee wat voor impact we hebben op de ander. Want in ons is geprent ‘je bent goed zoals je bent’. True, maar daarmee sta je vaak weinig open voor groei. Je bent helemaal goed zoals je bent, maar er is altijd ruimte tot groei.

19. Je neemt alleen maar

In dit artikel heb ik het veel gehad over dat een man je gelukkiger wil maken. En dit is helemaal waar.

Wat ik zie is dat vrouwen het enorm moeilijk vinden te ontvangen. Ze voelen zo de drive om hun best te doen voor de man dat ze daarmee de potentiele relatie saboteren.

Nu je dit gelezen hebt denk je: “Nou, dan doe ik helemaal niets meer…”

Dat zou ook niet een erg gelijkwaardige relatie worden, wel?

Dus neem ook niet alleen. 

Yes, laat zeker tijdens het daten de man meer doen dan jij en zodra je een relatie hebt zal je merken dat je beiden 50/50 doet. (Tenminste, als het goed is 😉 )

Daten en relaties is geven en nemen.

Een man zal het waarderen als hij een paar keer iets voor je hebt gedaan, dat je iets terug doet. Bijvoorbeeld als hij je 2x uit eten heeft genomen, dat jij hem de 3e keer uitnodigt. Of dat je op jullie 2e date een doosje aardbeien meebrengt als hij een picknick geregeld heeft.

Onthoud hoe dan ook: Doe nooit meer dan een man. En als je toch een tijdje meer hebt gegeven dan hem, doe dan een stapje terug en geef hem daarmee weer ruimte om jou te veroveren.

Dit waren de 19 afknappers die ik voor je had.

Ik hoop dat je er waardevolle inzichten uit gehaald hebt!

Veel liefs, Maria

Mars Venus & NLP coach
Dating coach voor vrouwen

P.S.: Wil je meer leren over mannen, daten, relaties en jouw eigen rol in dit geheel zodat je wél de rechtstreekse route naar Mr. Right neemt? Meld je dan hieronder aan voor mijn gratis online training met dating tips.