Hoe herken je een narcist tijdens het daten?

Let op deze 5 signalen!

Als je gelukkig wilt zijn in je toekomstige relatie is het nodig een partner te vinden waar je een gezonde relatie mee kunt hebben.

En hoewel we allemaal wel een rugzakje hebben, zijn er mensen bij waarbij de rugzak zo vol zit, dat je hier geen gezonde relatie mee kunt opbouwen.

Een voorbeeld van iemand waar je geen gezonde relatie mee kunt hebben is een narcist.

Vrouwen die een relatie hebben gehad met zo’n man hebben maanden en soms zelfs jaren nodig om te herstellen van deze relatie. Ze zijn gemanipuleerd, voorgelogen, naar beneden gehaald en het vertrouwen in zichzelf volledig verloren. De impact van zo’n man in je leven zorgt voor veel (mentaal/emotioneel) trauma.

Wat ik voor jou wil is dat je een gezonde partner aantrekt zodat je een liefdevolle, sprankelende en gezonde relatie krijgt. In dit artikel help ik je dan ook om een narcist of een man met narcistische trekken te herkennen als je net met hem date.

Want hoe eerder je doorhebt dat je te maken hebt met een narcist, des te minder zal hij een negatieve impact kunnen hebben op je leven. En hoe minder lang je met hem date, hoe makkelijker het ook is afscheid te nemen. Je hebt je hart immers minder geïnvesteerd.

Wat is narcisme?
Narcisme volgens het Dikke van Dale woordenboek:

nar·cis·me (het; o)
ziekelijke liefde voor zichzelf

Hoewel de narcist gedreven lijkt te zijn door zelfliefde, is niets minder waar. Deze mannen (natuurlijk zijn er ook vrouwelijke versies) hebben juist een enorm laag zelfbeeld. En dit lage zelfbeeld is het hele probleem. Want ze proberen het gevoel van ‘niet goed genoeg/belangrijk zijn’ te compenseren. En dit zorgt ervoor dat ze extreem gedrag laten zien wat niet alleen ongezond is voor de relatie (die al start tijdens het daten) maar ook voor jouw zelfbeeld.

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis
Ik hoor veel vrouwen zeggen dat ze hebben geleefd of gedatet met een narcist. Weet dat een echte diagnose gesteld moet worden door een professional. En dat een man op papier geen narcist is, wil nog niet zeggen dat hij een goede partner is om mee samen te zijn. Een paar eigenschappen kunnen er al voor zorgen dat een fijne relatie onmogelijk is.

Kan een narcist veranderen?
De kans dat een man met narcisme verandert is zeer klein. Het is te vergelijken met bijvoorbeeld introvert of extravert zijn. Je kan extravert gedrag aanleren, maar je zal altijd introvert in basis blijven. En het probleem met iemand met narcisme is dat ze denken dat zij het probleem niet zijn, maar de ander. Waardoor hij niet snel zal denken aan verandering.

Het probleem met de narcist
Wat het zo lastig maakt (en waarom ik dit dit artikel schrijf) is dat een narcist in het begin best moeilijk te herkennen kan zijn. Dit omdat de narcist in het begin vaak ander gedrag laat zien en langzaam verandert van een schaap naar wolf. Zijn snorharen komen langzaam maar zeker door zijn schapenpak heen.

Wil dat dan zeggen dat hij niets laat doorschemeren over zijn ware aard?

In dit artikel bespreek ik 5 signalen die een man met narcisme zou kunnen laten zien tijdens het daten zodat jij jouw hart en kostbare tijd niet steekt in een man waar je geen gezonde, sprankelende en liefdevolle relatie mee kunt opbouwen.

Let’s dive right in!

Signaal #1: Grootheidswaanzin

Als je met een man aan het daten bent die zichzelf nogal wat vindt, dan kun je te maken hebben met een man die narcistisch is. Het kan zijn dat hij grootspraak heeft over hoe goed hij het doet op zijn werk, wat voor bezittingen hij heeft of denkt dat hij toch wel bovengemiddeld slim is en dat duidelijk laat merken. Ook kan het zijn dat hij denkt dat hij meer mag/kan dan een ander. In een rij netjes wachten is bijvoorbeeld niet aan hem besteed.

Wat je moet weten is dat als een normale man je leuk vindt, hij ook een goede indruk op je wil maken. Dat is geheel normaal. Hij zal misschien ook een beetje ‘stoeffen’ met wie hij is en wat hij kan. Maar een deel van hem zal ook een bescheiden kant hebben. Het gaat om de balans.

En die balans is ver te zoeken bij iemand die narcistisch is.

Dus voel je tijdens gesprekken dat de man waarmee je date ‘wel een beetje vol van zichzelf is’ zonder soms ook bescheiden te zijn? Grote kans dat je te maken hebt met een man die grootsheidwaanzin heeft en misschien zelfs een narcist is.

Signaal #2: Er is weinig ruimte voor jou tijdens gesprekken

Een narcistische man zal het gesprek domineren waarbij het maar weinig (in diepte) gaat over jou. Hij zal voornamelijk over zichzelf praten, weinig tot geen echte interesse in jou tonen door diepgaandere vragen te stellen, en hij zal je ook gerust durven te onderbreken als je praat zodat het gesprek weer terug over hem gaat.

Een ander kenmerk bij een narcist is dat zijn waarheid DE waarheid is. Hij draait het altijd zo dat hij gelijk heeft en veegt jouw mening (of geuite gevoelens) gemakkelijk van tafel. Daarom ga je, als je hier maar lang genoeg mee omgaat, op een gegeven moment denken dat wat je denkt en voelt niet klopt. En zo raak je – langzaam maar zeker – totaal verwijderd van jezelf.

Signaal #3: Love bombing

Love bombing is een tactiek wat de narcist gebruikt om je te manipuleren. Hij doet dit om snel een emotionele band met je op te bouwen en daarmee controle over je te krijgen.
Hij zal je overspoelen met aandacht, (overdreven) complimenteren, de liefde razendsnel verklaren, (dure) cadeaus schenken en weinig tijd tussen de dates laten zitten. He moves fast.

Jij denkt: een match made in heaven. Hij denkt: gotcha.

Love bombing vs. de liefde van een normale man
Het verschil tussen het ‘love bommen’ van de narcist en een normale man die je leuk vindt is soms lastig te onderscheiden omdat gewone mannen in het begin ook erg enthousiast kunnen zijn.

Als je twijfelt of je met een gewone man te maken hebt of een narcist: probeer het tempo te verlangzamen. Geef aan dat het allemaal wat snel voor je gaat. En let dan op zijn reactie.

Een gewone man die jou leuk vindt zal hier met begrip op reageren. Een narcist zal voelen dat je roet in het eten gooit en dus boos/overdreven reageren waardoor hij je (bijna) laat geloven dat wat je voorstelt raar is.

Signaal #4: Hoe praat hij over en doet hij tegen anderen?

Het lastige met een narcist is dat hij zijn beste beentje voor zal zetten tijdens het daten om jou voor zich te winnen. Niet zozeer omdat hij een goede partner wil zijn, maar omdat hij je nodig heeft om zijn eigen zelfbeeld hoog te houden. Yes, een narcist gebruikt je.

Maar een narcist is weinig empathisch. En hij kan dat niet blijven verbergen. Wat je daarom het beste kunt doen is zijn gedrag observeren:

  • Hoe behandelt hij obers en serveersters? En dan vooral als het niet naar wens is. Hoe gaat hij dan met de situatie om? Wordt hij bijvoorbeeld overdreven boos en schopt hij een hoop drama? Grote kans dat je te maken hebt met een narcist.
  • Hoe praat hij over zijn ex? Zegt hij: “Die was knettergek” of kruipt hij in de slachtofferrol? Een narcist geeft vaak een ander de schuld van het probleem en neemt geen verantwoording voor zijn deel.
  • Hoe is hij met zijn vrienden/familie? Worden zij behandelt met respect en liefde?
  • Roddelt hij over mensen als ze er niet bij zijn? Natuurlijk zeg je weleens wat over iemand als een situatie niet fijn was. Maar kans is, als je merkt dat hij wel erg vaak negatief over anderen praat, dat je te maken hebt met een narcist.

Signaal #5: Charisma

NIET alle narcisten zijn charismatisch en niet iedereen die charismatisch is, is een narcist. 

Charisma kan iets moois zijn om mensen te inspireren en motiveren. En dan denk je misschien: “Maria, waarom zet je deze hier dan neer?”

Omdat veel narcisten hun charisma inzetten om anderen te manipuleren en controleren. Ze gebruiken zelfvertrouwen, charme en charisma om je voor zich te winnen. Het kunnen daarom best graag geziene gasten zijn op de voetbal, tennis of op hun werk. Een groot netwerk hebben aan vrienden. Maar dit wil niet zeggen dat dit een goede man is om een fijne relatie mee op te bouwen. Want hoe hij buiten vier muren is, hoeft hij niet binnen vier muren te zijn.

Als je voelt dat je een charismatische man ontmoet hebt, denk niet gelijk dat je ‘een goede man’ te pakken hebt. Het kan, maar let ook op de andere, bovenstaande signalen die ik heb benoemd en neem echt de tijd om de man in kwestie te leren kennen. Investeer je hart niet te snel. Want het kan zijn dat zijn snorharen al snel door zijn schapenpak heenkomen.

Conclusie

Je wilt niet in een relatie belanden met een narcist, of een man die er veel trekken van heeft.

Neem daarom écht de tijd om de man waarmee je date te leren kennen voordat je jouw hart investeert.

En let op je interne dialoog. Vrouwen die gevoelig zijn om voor een narcist te vallen hebben de neiging in hun hoofd recht te praten wat krom is. Ze voelen dat er iets niet klopt maar praten het dan goed in hun hoofd. Iets als: “Zo zal hij het wel niet bedoelen…” Let op, want zo geef je de narcist vrij spel. Benoem eerder wat je niet fijn vond en kijk hoe hij daarop reageert. Zo ontmantel je de narcist heel snel.

Ik hoop dat deze tips jou helpen in jouw reis naar Mr. Right!

Wil je meer weten over mannen, daten, relaties en jouw eigen rol in dit geheel zodat jij wél die fijne relatie krijgt?

Laat me jou daarbij helpen door je mee te nemen door de drie fases van het daten in mijn GRATIS training ‘De rechtstreekse route naar Mr. Right’. Je leert in de training hoe je succesvol van single naar blijvend samen gaat maar ook wat de obstakels zijn die dat tegenhouden.

Veel liefs, Maria

Mars Venus & NLP coach
Dating coach voor vrouwen