5 tips om te daten vol zelfvertrouwen

zodat daten niet langer een emotionele rollercoaster is én je die ene leuke man aantrekt

Wat is het verschil tussen vrouwen die kunnen genieten van daten en vrouwen die een hekel hebben aan hun ‘vrijgezellige’ tijd? Zelfvertrouwen.

Als je worstelt met zelfvertrouwen, kan daten een enorme emotionele rollercoaster voor je zijn. En ondanks dat we allemaal weleens momenten hebben waarbij we niet helemaal zeker van onszelf zijn, kan een gebrek aan zelfvertrouwen echt je liefdesleven saboteren.

Gelukkig ben je niet de enige: veel vrouwen én mannen voelen zich onzeker als het om daten gaat. Of het nu komt door eerdere ervaringen, druk van de maatschappij of hun eigen innerlijke criticus.

Dus zelfvertrouwen is essentieel als je wilt kunnen genieten van de periode dat je van single naar samen gaat. Het helpt je daarnaast ook om jezelf te zijn, betere keuzes te maken omtrent mannen én echte verbinding te maken met je date.

In deze blog neem ik je mee in vijf tips om je zelfvertrouwen een boost te geven zodat jij weer kan genieten van daten. En zodra je deze tips toepast, word je onweerstaanbaar voor mannen. Want ja, zelfvertrouwen is ook nog eens onwijs aantrekkelijk!

In deze blog ontdek je:

  • 5 manieren die jouw zelfverzekerdheid een boost geven waardoor je niet alleen meer geniet van daten, maar ook die fijne relatie aantrekt
  • Waarom tegen jezelf zeggen dat je onzeker bent juist averechts werkt
  • Dat je onzekerheid niet alleen aan jou hoeft te liggen.

Laten we samen jouw onzekerheid te lijf gaan!

Tip 1: Stop met het zeggen tegen jezelf dat je onzeker bent

Geef jij jouw onzekerheid steeds de schuld van dat je niet ontspannen kunt daten? Dat je daarom soms ‘raar’ gedrag vertoond en niet jezelf kunt zijn?

Stop daarmee. Want alles wat je aandacht geeft, groeit.

Hoe meer jij tegen jezelf affirmeert dat je onzeker bent, hoe erger het wordt.

Probeer het maar eens als je bijvoorbeeld in de auto zit door tegen jezelf te zeggen: “Ik voel me zo onzeker” wat voor effect dat op je rijgedrag heeft. De kans is groot dat je onzekerder gaat rijden en dus fouten maakt.

Nu hoef je ook niet gelijk naar het andere extreem te gaan en zeggen dat je ‘super zelfverzekerd’ bent. Want dan zeggen je hersenen ook: liar!

Maar wat je wél zou kunnen doen is helemaal ok zijn met dat de onzekerheid er is. Dat je schijnbaar buiten je comfortzone gaat nu en dat er ruimte is voor groei. En dat is ok. Probeer het maar eens tegen jezelf te zeggen: “Het is ok dat ik mezelf soms onzeker voel”. Let op hoe je lichaam ontspant.

Want hoe harder jij vecht tegen je onzekerheid, hoe harder het terug vecht:


Tip 2: Ontdek waar je precies onzeker over bent + neem actie

Waar ben je precies onzeker over? Is het je uiterlijk? Je manier van communiceren? Of weet je niet goed wat je het beste wel en niet kan doen tijdens het daten?

Zodra je de bron van onzekerheid ontdekt, zit daar ook je kracht. Want zodra je weet wat het probleem is, kun je er wat aan doen.

Dus houd je gedachten in de gaten als je aan het daten bent: Wat zeg je tegen jezelf?

Dat je niet mooi genoeg bent?
Dat je altijd het verkeerde zegt?
Dat je niet goed weet wat je het beste wel/niet kunt doen?

Naast dat we vaak een inner criticus hebben die een mening heeft over ons uiterlijk en onze acties, missen we eigenlijk gewoon vaardigheden en kennis rondom daten, mannen en relaties. En die kun je simpelweg verkrijgen.

Mijn online programma ‘Change Your Love Story’ helpt je niet alleen met je inner criticus maar ook met kennis rondom daten, mannen en relaties zodat je wél met zelfvertrouwen date en de juiste stappen zet naar die fijne relatie. Want zodra je weet wat je het beste kunt doen en zeggen, verdwijnt ook je onzekerheid.

Tip 3: Focus op wat je wél te bieden hebt

Eerlijk is eerlijk: we hebben allemaal wel dingen waar we minder blij mee zijn. Jij, ik, iedereen. En als we daarop focussen, gaan we ons daar ook naar gedragen.

Want zodra je in contact bent met een man en jij denkt alleen maar aan de cellulitis op je benen, je ronde buik of dat je niet slim genoeg bent, ga je dat ook uitstralen.

Maar zodra je aandacht weghaalt van wat je niet mooi/leuk vindt aan jezelf en je gaat focussen op waar je wél goed in bent of wat je wel aantrekkelijk vindt (of zou kunnen vinden) aan jezelf, dan voel je dat in je energie. En dat straal je uit.

Dus als je op date zit of in contact bent met een man, stuur je gedachten naar dingen waar je wél blij mee bent. De mooie lach die je hebt. Je gevatte humor. Je stiptheid. Je lieve karakter.

En die negatieve gedachten?

Die stop je met aandacht geven. Die gedachten entertain je niet langer. Want eerlijk is eerlijk: wat schiet je daarmee op? En ook hier weer: wat je aandacht geeft, groeit.

En verwacht niet van jezelf dat dit gelijk in één keer lukt. Hierin moet je je mind trainen.

Tip 4: Ben bij de ander, niet bij jezelf

Als je in contact bent met een man, zit je dan bijna constant in je hoofd? Ben je zo bezig met jezelf en hoe je overkomt, dat je eigenlijk niet echt present bent?

En hoor je dan vervolgens ook nog van je date: “Ik voel geen romantische klik…”

Dan maakt je zelfvertrouwen helemaal een nose dive. Want je doet immers hartstikke je best om goed voor de dag te komen en dan lijkt het juist niet te lukken.

Ik heb goed nieuws: daar kun je mee stoppen. In plaats van bezig te zijn met hoe je over komt, ben écht present.

Dit is je superpower: Be interested, not interesting. 

In plaats van denken: “Hoe kom ik over?” en “Vindt hij me wel leuk?” focus op een oprecht geïnteresseerd persoon zijn.

Daarmee raak je twee vliegen in één klap: je negatieve gedachten runnen niet de show en je krijgt er waarschijnlijk een positieve date ervaring bij omdat hij wél connectie voelt.

Tip 5: Start met het daten van Mr. Rights

Eén van de redenen waarom ik het online programma ‘Change Your Love Story’ heb gemaakt is dat veel vrouwen daten met het verkeerde type man.

Want ze hebben geen idee hoe ze rode vlaggen moeten lezen maar ze weten ook niet goed wat een ‘high-quality’ man is: wat een goede partner is voor een liefdevolle, sprankelende en gezonde relatie.

Wat ik oprecht vaak zie is dat super leuke vrouwen daten met mannen die minder te bieden hebben dan zijzelf. Mannen die emotioneel niet beschikbaar zijn, hun sh#t niet op orde hebben of gewoon echt geen goede partner zijn.


Maar ze hebben dan gevoelens voor de man ontwikkeld en proberen er toch iets van te maken.

En dan worden ze afgewezen of gedumpt door dezelfde man en gaan ze twijfelen aan zichzelf.

Investeer je maar vaak genoeg in het verkeerde type man, dan ga je op een gegeven moment inderdaad geloven dat je niet leuk of aantrekkelijk bent. Dat ben je wel, ze zijn echter niet in staat om dit te zien. Simpelweg omdat ze iets goeds niet kunnen herkennen.

Het daten van het juiste type man is niet alleen goed voor je zelfvertrouwen maar ook cruciaal om een liefdevolle, sprankelende en gezonde relatie op te bouwen.

Ik hoop dat deze tips jou helpen in jouw reis naar Mr. Right!

Wil je meer weten over mannen, daten, relaties en jouw eigen rol in dit geheel zodat jij wél die fijne relatie krijgt?

Laat me jou daarbij helpen door je mee te nemen door de drie fases van het daten in mijn GRATIS training ‘De rechtstreekse route naar Mr. Right’. Je leert in de training hoe je succesvol van single naar blijvend samen gaat maar ook wat de obstakels zijn die dat tegenhouden.

Veel liefs, Maria

Mars Venus & NLP coach
Dating coach voor vrouwen